Forum Skor - Oyun Forumu  

Geri git   Forum Skor - Oyun Forumu > Kızların Dünyası > Yemek Tarifleri


Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05-02-2015, 03:42 PM   #1
Görevli Skorcu
 
Chocolately - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Feb 2011
Nerden: Moonlight.
Mesajlar: 17.733
Chocolately has a spectacular aura aboutChocolately has a spectacular aura about
Arrow Boyoz Tarifi

Bilmem siz nasılsınız ama sanırım ben şehrime aşığım. Ne sanırımı, kesinlikle aşığım. Komik gelebilir ama cidden bu böyle. İzmir benim için şehirden de öte. Önüme iki kıtayı bağlayan İstanbul'u koysalar bile yine de değişmem.

Boyoz, İzmir'e özgün bir hamur işidir. Genellikle sabah kahvaltılarında yenir ama her öğün yiyebilirsiniz. Doyurucudur. Eğer anormal biri değilseniz 2 boyoz,1 bardak çay ve 1 yumurta ile öğlene kadar tok kalabilirsiniz.

Boyoz tarifini vermeden önce, bir İzmirli olarak boyozun tarihini araştırmak istedim.

Tarihi :

Boyoz 1492'de Türkiye'ye yerleşen Sefaradlar tarafından Anadolu ve özellikle İzmir mutfağına katılmış, İzmir damak tadı ile özdeşleşmiş, mayasız bir hamur işidir. İzmir dışında hiçbir şehirde ticari olarak piyasaya sunulmadığından İzmir’in böreği olmuştur.

Bir İzmirlinin kaleminden ;

İzmirlilerin şehir dışındayken özlemini çektiği İzmirli olmayan herkese saçma gelen şeyler var. Gevrek, İzmir tulum peyniri, söğüş, boyoz. Ben de yaklaşık 1 senedir İzmir’i özlüyorum.

Ofistekilere boyozu övdüm, yerlere göklere sığdıramadan karnım tok olmasına karşın ağzım sulanarak anlattım boyozu. Tadını bilmeyenler şöyle bir vikiden baktılar ne olduğuna “içi boş bunun beyaaa” dedikçe kalbimi kırdılar. “Sen hele Kastamonu’nun etli ekmeğini ye de gör” dediler. Sesimi çıkarmadım. Çok etobur olmadığından mıdır memleketimin insanı; çok ta merak etmedim etli ekmeği.

Konu kapandı, ama canımın köşesi hala “yeşillenmiş yumurta-tulum peyniri-boyoz” ekseninde dönüp dolaşıyor, karabiberi de araya katıp dört köşe İzmir de İzmir diye sayıklıyordum. Şöyle bir aramadan sonra evde yapılır mı yapılmaz mı karar verdim caaanım İzmir boyozunu yapmaya.

Ofisten erken çıktım. Eve geldim. Kaloriferi yaktım üstümü değiştirdim. Malzemeleri hazırladım. Malzeme dediğime bakmayın bizim meslek gibi maliyeti düşük emeği fazla boyozun.

Az önce yapmayı bitirip te fırına verirken dedim “ne zormuş lan” diye. Fırında pişe dururken ortaya ne çıkacağını bilmeden yazıyorum yine. Ara ara fotoğraf çektim, birazdan eklerim. Gerçi sonucun kötü olma olasılığı da var.

Facebook’a yazdım “Evde boyoz yapmayı deniyorum ~” diye. Cevap ilkokul arkadaşımdan geldi “Milföy yapılıyor da boyoz zor Onur’um”..

Bakalım el mi yaman bey mi. ^^


Malzemeler (takribi 20 adet boyoz için)

1 kilo un
2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
1 su bardağı sıvı yağ

Unu eliyoruz, elenmiş una tuz ve şekeri ilave edip karıştırıyoruz. Elimizi yakmayan, ılık bir suyla kulak memesinden biraz daha sert bir hamur yoğuruyoruz.




Hamuru oldukça iyi yoğurmak lazım. 15-20 dk yoğurduktan sonra temiz bir poşette 15 dk bekletiyoruz. Daha sonra hamurumuzu silindir haline getiriyoruz.



Silindirden 20 adet artık gözünüze ne büyüklüğünde gelirse (ceviz, elma arası bir büyüklük, faydalandığım tarifte kahve fincanı kadar diyordu.) minik toplar koparıp yuvarlıyoruz. Bu minik topları da 15 dk bekletiyoruz.



Sonrasında minik topları tatlı tabağı kadar açıp altını üstünü sıvı yağla yağladıktan sonra bir tabakta 5 tanesi üst üste gelecek şekilde 15 dk daha bekletiyoruz. Böyle vıcık vıcık yağ olan 5 katlı tatlı tabağı büyüklüğünde hamurumuzu açmaya başlıyoruz.



Açabildiğimiz kadar ince açmamız lazım. İyice açtığımız yufkayı güzelce tekrar yağlayıp bohça gibi, zarf gibi yapıp sarıyoruz. Rulo halindeyken hamurumuz bir 15 dk daha bekletiyoruz. Sonrasında 3-4 parmak yüksekliğinde parçalar koparıp ortalarını iki parmağımızla bastırıyoruz.



Bu haldeyken fırını 200 dereceye ayarlayıp bir 15 dk daha beklettim ben. Yağlı tepsiye dizdiğimiz boyozlarımızı fırına veriyoruz üstü altı kızarana kadar pişiriyoruz. Az biraz kızardı benimkiler az önce baktım. Yaklaşık 30-40 dk oldu sanırım. Birazdan neye benzediğini göreceğiz ^^ şimdiden afiyet olsun.















Bunu yapan bir erkekmiş gördüğünüz ve okuduğunuz gibi o.O Ne diyelim, tebrik ediyorum şahsen

Uzun lafın kısası, eğer İzmirli değilseniz bu tarifi yapsanız bile bizim aldığımız kadar tad alamayacaksınız adım gibi biliyorum
__________________

•
•
•
Chocolately isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Alıntı ile Cevapla

Alt 05-02-2015, 03:43 PM   #2
Acemi Skorcu
 
Lavinia. - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Jul 2014
Mesajlar: 96
Lavinia. is on a distinguished road
Standart Cevap: Boyoz Tarifi

Deneyeceğim
__________________
I'm not afraid to take a stand...
Lavinia. isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Alıntı ile Cevapla
Alt 05-02-2015, 03:45 PM   #3
Görevli Skorcu
 
Chocolately - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Feb 2011
Nerden: Moonlight.
Mesajlar: 17.733
Chocolately has a spectacular aura aboutChocolately has a spectacular aura about
Standart Cevap: Boyoz Tarifi

Alıntı:
Lavinia.´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Deneyeceğim
dene bakalım biraz zor ama şahsen ben hiç yapmadım ama tarife bakılırsa mantı yapmak gibi uğraştırıcı
__________________

•
•
•
Chocolately isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Alıntı ile Cevapla
Alt 05-18-2015, 07:09 PM   #4
Uzman Skorcu
 
Difficult. - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Jul 2014
Nerden: Books from the World
Mesajlar: 507
Difficult. is on a distinguished road
Standart Cevap: Boyoz Tarifi

Ben Manisalıyım ama ona ragmen hiç bir boyozun İzmir boyozunu tutmayacağını biliyorum .
Hariika bir tadı var .
__________________
Madem iki yüzlü olacaksın .
Bari birini güzel yap .

Marilyn MONROE .
Difficult. isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Alıntı ile Cevapla
Alt 05-18-2015, 10:42 PM   #5
Görevli Skorcu
 
hayal_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Oct 2013
Nerden: |M & M|
Mesajlar: 4.774
hayal_ will become famous soon enough
Standart Cevap: Boyoz Tarifi

adını yeni duyduğum gerçeği
__________________



|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||

SLİM SHADY .
hayal_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Alıntı ile Cevapla
Alt 05-19-2015, 12:36 PM   #6
Görevli Skorcu
 
Chocolately - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Feb 2011
Nerden: Moonlight.
Mesajlar: 17.733
Chocolately has a spectacular aura aboutChocolately has a spectacular aura about
Standart Cevap: Boyoz Tarifi

Alıntı:
Difficult.´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Ben Manisalıyım ama ona ragmen hiç bir boyozun İzmir boyozunu tutmayacağını biliyorum .
Hariika bir tadı var .
bence de sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi
Alıntı:
hayal_´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
adını yeni duyduğum gerçeği
yeni duyman doğal çünkü yöresel bir tat kanka
__________________

•
•
•
Chocolately isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Alıntı ile Cevapla
Alt 05-19-2015, 12:44 PM   #7
Görevli Skorcu
 
hayal_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Oct 2013
Nerden: |M & M|
Mesajlar: 4.774
hayal_ will become famous soon enough
Standart Cevap: Boyoz Tarifi

tamam cahil değilmişim sdF:SD:f:Sd
__________________



|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||

SLİM SHADY .
hayal_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Seçenekler
Stil




Search Engine Friendly URLs by vBSEO